Seksihäpeä
Tämänkertaisen postauksen on kirjoittanut Susanna Syld, Erityistason seksuaaliterapeutti. Toivomme, että mahdollisimman moni lukijoistamme heräisi tekstin myötä pohtimaan omaa suhdettaan seksuaalisuuteen ja suuntaisi ylpeästi kohti nautinnollista elämää!

Seksihäpeä ja miten se meihin vaikuttaa?
Seksi hävettää ihmisiä hämmentävän usein. Tai jos ei seksi itsessään, niin se, mitä siltä haluamme. Tahdomme niin ajatella tai emme, usein ajatuksemme taustalla on normaalius jollain tavalla. Olenko normaali, jos nautin seksistä usein? Tai harvoin? Tai nautin siitä enemmän itse tai vain kumppanin kanssa? Onko normaalia nauttia seksistä vain seksilelun kanssa tai luonnollisemmin, ilman mitään apuvälineitä? Hyvin monia hävettää kohdata toinen omana itsenään seksuaalisesti, ja vaikka seksihetki onnistuisikin, niin häpeämme puhua siitä. Mutta miksi me häpeämme seksiä ja miten se meihin vaikuttaa?
Nämä seksuaalisesti avoimet ajat
Tässä ajassa olemme valtavassa ristiriidassa. Toisaalla työntyy seksuaalisuutta joka paikasta. Kadunvarsimainokset houkuttavat puhumaan seksistä ja somessa opetetaan vaatimaan orgasmeja toisensa jälkeen. Toisaalla taas seksuaalisesti aktiiviset ja sitä avoimesti esille tuovat ihmiset leimataan liian antautuviksi hutsuiksi tai pelimiehiksi, riippuen oletettujen genitaalien ulkonäöstä. Pitäisi olla seksuaalisesti aktiivinen ollakseen kunnon kansalainen, mutta mielellään yksityisesti ja siveästi.
Miesten avoin seksuaalisuus on usein ylivaltaa ja naista alistavaa. Naisten avoin seksuaalisuus halpaa ja tyrkkymäistä. Kuuma saa olla, muttei liikaa. Kun seksuaalisuudesta siirrytään sen määrittämään persoonaan, kohdataan usein kysymys: mitä saisi olla? Yksityisyyttä tai omaan nautintoon keskittyvää ei pidetä minään, koska avoimuus kaikesta on päivän sana. Seksuaalinen vahva itsetunto tuntuu tarkoittavan sitä, että sen kaikki yksityiskohdat jaetaan kaikkien kanssa. Rajat eivät ole rakkautta itseä kohtaan vaan estoisuutta. Miten tämän kaiken keskellä voisi olla häpeämättä?
Seksuaalista normaaliutta ei ole olemassakaan
Kun häpeä kohdistuu itseen, siinä verrataan aina jotain johonkin toiseen. Kehoa, mieltä, ajatuksia tai tapaa toteuttaa itseään. Jokainen haluaa olla hyväksytty seksuaalisesti myös yhteiskunnan silmissä ja ennen kaikkea lähipiirin, vaikka emme tiedä toisistamme juuri mitään. Jokainen on seksuaalisesti erilainen. Ihan jokainen. Ja se kaikki mitä olemme, oli se mitä hyvänsä, on normaaliutta. Vertailemalla omaa seksuaalista minää tai seksielämää toiseen teemme lähestulkoon aina hallaa. Ei ole tarkoituskaan olla jotain mitä toinen on, vaan löytää oma nautinnon tie ja keskittyä siihen.
Normaaliutta etsiessämme jätämme puhumatta kumppanille. Jätämme nauttimatta, koska se voisi olla kiellettyä. Jätämme tutkimatta omaa polkuamme ja itseämme, koska pelkäämme mitä kohtaamme. Ja jätämme hyvin paljon lystiä, elämän iloa ja helppoa hyvää oloa tarjoilematta itselle.
Seksihäpeän karkotukseen?
Ota oma pieni maailmasi. Ajattele sen olevan vain sinun. Ota siihen kuplaan kumppanisi tai ne kaikki, joiden kanssa harrastat seksiä. Ole avoin tuossa kuplassa. Tutustu ja tutki, ymmärrä polkuasi ja käy lapsuudessa saakka. Anna itsellesi lupa olla avoin tuossa kuplassa ja lupa olla sen ulkopuolella vain sitä, mikä aidosti tuottaa hyvää sinulle. Ole tietoisen itsekäs, nautintokeskeinen ja anna sen olla totta sinulle. Se, mitä kuplasi ulkopuolella tapahtuu, on maailmasi laajennusta varten, mutta ei tuottamaan hetkeksikään ajatusta, ettet kelpaa. Sinun ei tarvitse miellyttää maailmaa, yhteiskuntaa, eikä ketään muuta kuin sinua ja sitä, jonka kanssa nautinnon jaat. Sinun ei tarvitse olla kelvollinen, kunniallinen eikä edes yrittää olla hitustakaan enempää kuin olet. Kumppanisi kanssa istukaa alas, lempeästi katsokaa toisianne ja totuutta seksielämästänne silmiin ja tehkää selkeä ja konkreettinen suunnitelma, miten tehdä siitä parempaa. Etenkin, jos ei se tässä kohtaa vastaa tarpeitanne.
Ole raadollisen rehellinen itsellesi. Jos et jostain nauti, anna olla. Tutki kuitenkin, mikä sinua estää siitä nauttimasta. Lisää valtavasti sitä mistä nautit. Kuluta surutta ja niin paljon kuin sielu sietää. Ole itsellesi ja kumppanille (tai niille kaikille) äärettömän hyvä ja muista, että suuri nautinto lepää myös siellä, mitä saamme toiselle antaa.
Nautinnollisia hetkiä,
Susanna Syld
Erityistason seksuaaliterapeutti
Parisuhdeterapeutti
Mentaali- ja rentoutusvalmentaja
IG: @rouvasyld
FB: Rouva Syld -Tiedosta nautinto