top of page
  • Writer's picturePasi

Kreeta Ranki - Mitä nautinto edellyttää?

Tämän tekstin on kirjoittanut joogaterapeutti Kreeta Ranki. Voit lukea lisää Kreetasta hänen esittelysivultaan.


NAUTINNON PERUSTEET


Oikeastaan kaikilla joogatunnillani opetan asanoiden, tietoisuus- ja rentoutumistaitojen lisäksi myös nautintotaitoja. Silti puhun seksistä tunneillani hyvin vähän. Eikö nautinto tule itsestään, kun sitäkin täytyy erikseen opettaa? Tarkastelen seuraavassa kolmea asiaa, joita nautinto edellyttää: tietoisuutta, kykyä löytää rentoutta ja joustavuutta kehoon sekä heittäytymistä.


TIETOISUUS


Aivoilla on kartta kehostamme. Mitä tarkempi kartta on tietystä kehon osasta, sitä taitavammin sitä osataan käyttää. Joistain kehon kohdista tämä mentaalinen kartta on hyvin suurpiirteinen. Siellä on paljon asioita, joita emme vielä tunne. Koska keho toimii kuitenkin kokonaisuutena, tämä tuntemattomampi maasto osallistuu moniin toimintoihin. Koska se on huonommin tiedostettua, tapa käyttää sitä ei ole välttämättä optimaalinen. Tämä voi saada aikaan muun muassa loukkaantumisia.


Otetaan esimerkiksi polvi. Jos emme oikein hahmota, missä asennossa polvi oikein on, on mahdollista, että olemme kehittäneet toimintamalleja, joissa käytämme polvea tavalla, joka kuormittaa sitä yksipuolisesti. Ennen pitkää polvi saattaa alkaa kipuilla. Pitkäkestoinen ratkaisu edellyttää, että opetellaan sellaiset toimintamallit, joissa kuormitus jakaantuu tasaisemmin koko polvelle. Jotta tämä olisi mahdollista, täytyy harjoitella huomaamaan, miltä tuntuu, kun liikutamme polvea. Samalla aivot kartoittavat tätä aluetta uudestaan ja tarkemmin. Uusia toimintamalleja täytyy harjoitella lukuisia kertoja. Näin niistä vähitellen muodostuu uusi, hyödyllisempi, automatisoitunut toimintamalli, joka ei enää johdakaan kipuihin.


Lantionpohjan ja genitaalien alue voi monelle olla tällaista tuntematonta seutua. Mitä paremmin tiedostamme lantionpohjan, sitä paremmin osaamme sitä käyttää. Lantionpohjan tiedostamisessa harjaantumisessa on myös se hyvä puoli, että se auttaa lisäämään lantionpohjan tuntoherkkyyttä. Mukava tapa kartoittaa lantionpohjaansa on miellyttävä kosketus. Minkälaisia eroja huomaat lantionpohjan eri kohtien tuntoherkkyydessä? Dildon avulla voi tutkailla näitä asioita myös vaginan alueella. Tämän harjoituksen tavoitteena ei ole kiihottua eikä laueta, mutta joskus se voi johtaa myös niihin, eikä se haittaa yhtään.


Tätä harjoitusta voi pohjustaa kehoskannauksella, jossa mukavassa asennossa makoillen käydään mentaalisesti koko keho läpi tehden havaintoja siitä, miltä mikäkin osa kehossa tuntuu. Tähän harjoitukseen löytyy runsaasti ohjeita muun muassa YouTubesta.

Jooga, rentoutuminen selinmakuulla joogarullan päällä

RENTOUTUMINEN JA JOUSTAVUUS


Lantionpohjassa saattaa olla kroonisia jännityksiä, joita ei edes huomata. Kun vielä monelta taholta tulee viestiä, että lantionpohjaa pitää urakalla jumpata, sen voi saada paikat vielä pahempaan jumiin. Jokainen tietää arkikokemuksesta, että jännittyneet hartiat eivät toimi optimaalisesti ollessaan tuhannen jumissa. Sama pätee lantionpohjaan.


Jännittyneisyys haittaa myös tuntohermojen toimintaa. Jos on joskus ollut erittäin jumisena hierojalla, tietää ettei kovien möykkyjen kovakourainenkaan tahkoaminen välttämättä tunnu juuri miltään. Kun lihakset hieman hellittävät, tuntoaistimuksetkin palaavat.


Hermosto voidaan jakaa parasympaattiseen ja sympaattiseen osaan. Parasympaattinen hermosto aktivoituu, kun koemme olevamme turvassa ja olo on levollinen. Se mahdollistaa palautumisen ja muun muassa ruuansulatuksen optimaalisen toiminnan. Yleensä huomio on silloin suuntautunut siihen, millainen olo meillä on. Sympaattinen hermosto on aktiivinen taas silloin, kun meidän pitää olla valmiita reagoimaan. Silloin olemme orientoituneita ulkomaailmaan. Kroonisessa stressissä sympaattinen hermosto on jatkuvasti aktiivinen.


Stressi ja jännitystilat siis heikentävät nautintoa. Mitä rentoutuneempi on, sitä rikkaampia sävyjä huomaa kosketuksessa. Kiihottuminen ja erektio edellyttävät, että parasympaattinen hermosto on aktiivinen. Vaikka rentoutusharjoitukset saattavat tuntua triviaalilta ajanhukalta, jos päämääränä on nautiskelu, ne itse asiassa luovat sille vankan perustan. Edellä mainittu kehoskannaus toimii usein myös rentouttavana harjoituksena. YouTubesta löytyy myös runsaasti muita ohjattuja rentoutuksia. Ne kannattaa ottaa jokapäiväiseen käyttöön!


Siinä missä hartiajumit edellyttävät toisinaan hierojalla käymistä, sama pätee myös lantionpohjan lihaksistoon. Dildo on hyvä väline lantionpohjan lihasten hierontaan.


Mehukkaan joustava lantionpohjan lihaksisto on valmis vastaanottamaan monenlaisia nautinnon sävyjä. Joustavuus tarkoittaa, että faskiat ovat liukkaat eivätkä takerru lihaskudoksiin. Faskioita voi huoltaa huolehtimalla riittävästä nesteytyksestä ja monipuolisesta liikunnasta. Lisäksi faskiat nauttivat hieronnan ja lempeästi venyttävien asentojen aikaansaamasta paineistuksesta.


jooga, rentoutuminen ja rintarangan kierto selinmakuulla tyyny polvien välissä

HEITTÄYTYMINEN


Kriittisesti kommentoiva mieli ja suorituspaineet ovat tehokkaita esteitä nautinnolle. Nautinto tapahtuu tässä hetkessä. Kriittinen kommentointi ja pitäisi-ajatukset vievät siltä tilaa. Nautinto siis edellyttää heittäytymistä sen laineille! Tämä edellyttää, että olo on turvallinen. Turvallisuuden tunne on edellytys myös parasympaattisen hermoston aktivoitumiselle, josta aiemmin oli puhe. Turvallisuuden tunne ei ollenkaan sulje pois sovituissa rajoissa tapahtuvia, jännittäviä leikkejä.


Kun heittäytyy, on flowtilassa, täysin läsnä tässä hetkessä. Toiminta tapahtuu ilman tarvetta miettiä, mitä pitäisi tehdä. Heittäytyminen sen sijaan ei aina tapahdu ihan noin vain. Se voi ottaa aikansa, ja se on ihan ok. Heittäytymistä voi harjoitella. Mindfulness ja meditaatio ovat hyviä keinoja tähän.


Mindfulnessissa ja meditaatiossa harjoitellaan omien ajatusten tunnistamista ja sietämistä. Kun jokin ajatus tunnistetaan ajatukseksi, siihen saadaan hieman välimatkaa ja sen todenmukaisuutta voidaan arvioida. Ajatukset osaavat olla uskomattoman vakuuttavia. Seksin aikana nousevalla ajatuksella ”näytän naurettavalta” tai ”minun pitäisi jo kyetä laukeamaan” on iso vaikutus tunnelmaan ja nautintoon, mieli kun saa uskomaan, että näin tosiasiassa on. Kyse ei ole siitä, että ne pitäisi torjua tai niistä pitäisi päästä eroon. Kun tunnistaa, että ne ovat vain ajatuksia, niiden voima alkaa raueta.


”Minulla on ajatus, että näytän naurettavalta” ei enää koskekaan tilannetta, jossa on, vaan tätä ajatusta. Sama pätee ajatukseen ”Minulla on ajatus, että minun pitäisi laueta ASAP.” Tällöin on mahdollista pohtia, että onko asiaintila tosiasiassa juuri näin. Samalla tulee tietoiseksi seksiin liittyvistä uskomuksistaan. Muutos on mahdollinen vasta tiedostamisen kautta. Ei niin hyödylliset uskomukset joutavat romukoppaan.


Mitä enemmän vapautuu nautintoa haittaavista uskomuksista, sitä vapaammin pystyy heittäytymään. Tärkeää on myös tarkastella orgasmin merkitystä. Jos seksi on pelkkää orgasmin tavoittelua, muut nautinnon sävyt jäävät sivuun, ja seksin voi arvottaa hyväksi tai huonoksi pelkästään sen perusteella, miten hyvin tähän tavoitteeseen päästiin. Vaikka orgasmi on useimmille upea kokemus, huomattavasti hauskempaa seksi on, kun huomaa matkan varrella myös muunlaisen nautinnon.


54 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page