top of page
  • Writer's picturePasi

Juno Kuura - Rakkauskirje seksityölle

Päivitetty: 2. maalisk.

Tämän kirjoituksen on kirjoittanut Juno. Turkulainen seksityöntekijä ja seksuaalineuvoja. Voit lukea lisää Junosta hänen esittelysivultaan.


Kun ensimmäistä kertaa kastoin varpaitani seksityön maailmaan noin kolme vuotta sitten, minulla ei ollut aavistustakaan siitä miten merkitykselliseksi osaksi elämääni se tulisi muodostumaan. Oli vaikeaa päättää miten tämän tekstin rajaisin, sillä voisin kirjoittaa lukuisista eri seksityöhön liittyvistä kokemuksista ja näkökulmista sivukaupalla. Tällä hetkellä minua kuitenkin puhutteli erityisesti se, miten olen tämän työn ansiosta kasvanut autenttisemmaksi ja eheämmäksi ihmiseksi.

Vuoden 2020 alussa olin hiljattain eronnut ja harrastin paljon irtosuhteita joista en saanut oikein mitään irti. Tunsin pari ihmistä jotka tekivät ns. full-service seksityötä ja aloin ajattelemaan itsekseni että noh, kun jo valmiiksi harrastan seksiä niin miksipä en ottaisi siitä rahaa. Sain kun sainkin pian ensimmäiset maksavat asiakkaani ja olin positiivisesti yllättynyt. Tapaamiset olivat mukavia ja olin aivan äimistynyt rahamäärästä jonka sain käteen. Tunsin heti, että tämä olisi sellainen työ jota voisin tehdä enemmänkin. Alussa olin kuitenkin todella yksin asioideni kanssa, haparoin paljon ja opin monta asiaa kantapään kautta. Minulla ei ollut vielä siihen aikaan minkäänlaista yhteisöä tai ylipäätään tietoa alan toimintatavoista ja standardeista. Hiljalleen aloin kuitenkin integroitua enemmän seksityöntekijöiden verkostoihin ja sain ensimmäistä kertaa vinkkejä siitä, minkälaisia asioita minun kannattaisi ottaa huomioon. Aloin ehkä ensimmäistä kertaa ikinä tietoisesti pohtimaan ja jäsentelemään omia rajojani.


Minusta on ironista, että seksityöntekijöistä kuulee usein sanottavan ettemme kunnioita itseämme ja että laitamme itsemme valtavaan riskiin tapaamalla tuntemattomia miehiä. Tietenkin on totta, että on olemassa paljon ihmisiä jotka ovat valmiita hyväksikäyttämään. Mutta totuus on, että näitä ihmisiä on kaikkialla, niin seksityön kontekstissa kuin deittimaailmassakin. Harvemmin kuitenkaan kuulee arvostelua tai huolestuneita kommentteja niistä aktiviteeteista jotka tapahtuvat tinder-treffailun yhteydessä.


Oma kokemukseni on, että harrastaessani kasuaalia seksiä siviilissä, laiminlöin itseäni paljon pahemmin kuin koskaan tässä työssä. En silloin nimittäin tuntenut rajojani, vaan seurasin jonkinlaista vinoutunutta sisäänrakennettua mallia siitä, miten treffien ja seksin kuuluu edetä, huolimatta siitä oliko se minulle mielekästä vai ei. Seksityö pakotti minut luomaan itselleni uuden mallin. Sen myötä olen pystynyt hiljalleen rakentamaan itselleni uudenlaiset, terveellisemmät raamit ihmisten kohtaamiselle. Arvostelukykyni, toimintaperiaatteeni ja rajataitoni eivät ole parantuneet pelkästään työn ja seksin kontekstissa, vaan myös kaikessa sen ulkopuolella. Nykyään en ota vastaan huonoa kohtelua missään, en työssäni enkä siviilielämässäni.


Koen, että vahvat rajat ovat yksi hyvinvoinnin peruspilareista. Ne ovat itsekunnioituksen ja itsestään huolehtimisen työkalu. Niillä ei määrätä mitä toiset ihmiset saavat ja eivät saa tehdä, vaan mitä itse hyväksyt ja mitä et. Ne ovat sinua itseäsi varten. Minulla ne ovat myös vahvasti yhteydessä arvoihini. Seksityöntekijänä arvokysymykset tulevat väistämättä esiin, joko itsestäsi tai ulkopuoleltasi. Sinun täytyy pohtia arvojasi ja periaatteitasi ja sitä, toteutuvatko ne elämässäsi. Omiin ydinarvoihini kuuluvat muun muassa vapaus, suostumus, autenttisuus ja myötätunto. Koen, että tässä työssä kaikki edelliset ovat olleet itselleni keskeisessä roolissa.


Suurin syy sille miksi olen valinnut tämän alan on sen tuoma vapaus. Vapaus valita missä, milloin, miten ja kenen kanssa teen töitä. Kuinka paljon tai vähän töitä teen. Se, että voin tällä hetkellä tehdä tarpeeksi rahaa uuvuttamatta itseäni loppuun, antaa minulle vapautta toteuttaa elämässäni muita itselleni tärkeitä asioita. Palaan hetkeksi argumenttiin jonka mukaan “itseään myyvällä ei ole itsekunnoitusta”. Jos seksityö on itsensä tai kehonsa myymistä, niin sitten sitä ovat myös toimistotyö, rakennusala tai mikä tahansa muukin asiakaspalveluammatti. Kaikessa työssä sinulle maksetaan siitä, että annat jotain itsestäsi, oli se sitten läsnäoloasi, ideoitasi tai kehollista työtä. Kaikissa ammateissa on mahdollista polttaa itsensä loppuun henkisesti tai fyysisesti, tietenkin myös tässä. Kuitenkaan missään muussa ammatissa minulla ei olisi näin paljon vapautta vaalia hyvinvointini kannalta tärkeitä asioita. Sen lisäksi satun kokemaan tämän työn erittäin mielekkääksi ja merkitykselliseksi. Miksi siis silti halutaan maalata kuvaa jonka mukaan tämä työ olisi kaikille ihmisille aina se aivan viimeinen oljenkorsi?


Omista arvoistani suostumus on kaiken tekemiseni perusta ja se sitoo myös vahvasti rajoihin sekä niiden kunnioittamiseen. Kaikki toiminta joka minun ja asiakkaani välillä tapahtuu on sovittu niin, että se kunnioittaa meidän molempien rajoja, muuhun en suostuisi. Yhtä lailla minulle on tärkeää että työni kunnioittaa myös omia siviilisuhteideni rajoja. Toisin kuin usein ajatellaan, myös seksityöntekijä voi olla sitoutuneessa ja rakastavassa suhteessa ilman, että työnkuva vaikuttaa negatiivisesti suhteeseen tai että suhde olisi automaattisesti avoin. Omassa suhteessani tämä on yksinkertaisesti työ siinä missä mikä tahansa muukin.


Autenttisuus puolestaan tarkoittaa minulle sitä, että pystyn seisomaan suoraselkäisenä ja kokonaisena omien ajatusteni ja päätösteni takana. Se tarkoittaa, että näyttäydyn omana itsenäni silloinkin kun se on vaikeaa. Ja toisinaan se on todella, todella vaikeaa. Tuntuu äärimmäisen kipeältä, kun itselleni rakkaat ihmiset toivoisivat minun muuttuvan jotta he voisivat hyväksyä minut. On kivuliasta kuulla sanottavan itsestään että on likainen, uskoton tai moraaliton ihminen. Olen tähänastisessa elämässäni ehtiny käymään läpi monta erillistä ajanjaksoa, joissa minua ei ole ymmärretty tai hyväksytty ja olen joutunut kannattelemaan läheisteni järkytystä milloin mistäkin omaan elämääni liittyvästä valinnasta. Jotkut suhteet ovat kasvaneet ja lähentyneet, toiset etääntyneet tai katkenneet kokonaan. Minua on painostettu elämään elämääni tavalla joka sopisi paremmin normeihin, jotta ympärilläni olevien ihmisten ei tarvitsisi tuntea itseään epämukaviksi.


Seksityön valitseminen ja siitä avoimesti puhuminen on ollut tietoinen päätös, eli olen myös itse valinnut elää tämän stigman kanssa. Samalla olen kuitenkin sitoutunut sen purkamiseen omassa elämässäni ja ympäristössäni, pala kerrallaan. Koko maailmaa en voi muuttaa, mutta voin toivottavasti näyttää positiivista esimerkkiä olemalla anteeksipyytelemättömästi oma itseni. Ja vaikka olenkin kohdannut sen takia haastavia tilanteita, olen myös kasvattanut paksumman nahan ja oppinut puolustamaan itseäni ja vaalimaan niitä ihmissuhteita jotka perustuvat molemminpuoleiseen arvostukseen ja vaivannäköön. Ne suhteet jotka ovat kestäneet läpi tämän kaiken, ovat kasvaneet tavoilla jotka eivät olisi mahdollisia ilman epämukavaa rehellisyyttä ja vaikeita keskusteluja. Lopulta kaikki on sen arvoista; ei ole olemassa parempaa tunnetta kuin se, että toinen ihminen näkee minut kokonaisena ja autenttisena itsenäni. Niistä ihmisistä, jotka ovat pysyneet elämässäni ja rakastaneet minua läpi kaiken olen äärimmäisen kiitollinen.


Kiitollinen olen myös niistä mahtavista uusista kollegoista joihin olen saanut tutustua. Olen löytänyt oman yhteisön jollaista minulla ei ole koskaan ennen ollut. Se on minulle turvasatama, paikka jonne tunnen kuuluvani. Haluan tehdä töitä sen eteen että se voisi olla sitä tulevaisuudessa myös muillekin. Tämä yhteisö koostuu ihmisistä jotka ovat käyneet läpi samoja asioita, jotka ymmärtävät juuri meidän vaikeutemme. Me juhlistamme toistemme menestyksiä ja saavutuksia, joista perheemme eivät välttämättä osaa iloita. Me innostamme toisiamme, annamme neuvoja ja huolehdimme toisistamme. Me voimme kertoa toisillemme rehellisesti miten meillä menee, jättämättä pois puolia tarinasta.


Koen, että seksityö on parantanut elämänlaatuani huomattavasti. Olen tietenkin ollut myös valtavan onnekas monessa asiassa. Minulla on tällä hetkellä oikeastaan kaikki palaset elämässäni kohdallaan. Olen löytänyt elämääni aivan uudenlaista merkityksellisyyttä, paloa, hyväksyntää ja myötätuntoa. Myötätuntoa sekä itseäni että muita ihmisiä kohtaan; niin kollegoja, ystäviä, perhettäni, asiakkaitani kuin kaikkia muitakin jotka koettavat parhaansa mukaan navigoida tätä hämmentävää maailmaa. Tällä hetkellä olen tilanteessa, jossa tulevaisuus ei huolestuta minua vaan otan sen avosylin vastaan. Olen sinut itseni kanssa, seison päätösteni takana enkä enää anna ylivaltaa sille mitä muut minusta ajattelevat. En enää voi tehdä niin. Minun on valittava itseni, se miten oikeasti haluan elää tämän yhden minulle annetun elämän. Omilla ehdoillani, omalla tavallani, omaa onneani vaalien. Muuhun en enää suostu.


Juno Kuura - Seksityöntekijä ja seksuaalineuvoja
Juno Kuura - Seksityöntekijä ja seksuaalineuvoja

Instagram: @junokuura

Email: junokuura.neuvonta@protonmail.com

92 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page