top of page
  • Writer's picturePasi

Iida Viitanen: Miksi seksi sattuu – yhdyntäkivut

Tämän tekstin on kirjoittanut Iida Viitanen, lantionpohjan fysioterapeutti. Voit lukea lisää Iidasta hänen esittelysivultaan.

Lantion fysioterapeutti Iida Viitanen
Iida Viitanen

Kivuilla seksin aikana voidaan tarkoittaa montaa asiaa, ja niiden taustalla voi olla useita selittäviä tekijöitä. Yleisimmin kivuliaalla seksillä viitataan yhdyntäkipuihin. Yhdyntäkipu terminä on sinänsä hieman harhaanjohtava, sillä kipua voi ilmetä myös muussa penetraatiossa, esim. seksilelujen kanssa, mutta myös vaikkapa tamponia tai kuukuppia käytettäessä. Kivulias seksi voi tarkoittaa vulvallisella myös mm. klitoriskipuja, lantionpohjan alueen kosketusarkuutta tai kivuliasta orgasmia. Tässä tekstissä keskitytään kuitenkin yhdyntäkipuihin.

Mistä yhdyntäkivut johtuvat ja mitä niille voi tehdä?


Yhdyntäkipujen taustalla voi olla useita erilaisia syitä. Hyvin yleinen syypää kivuliaalle penetraatiolle on kuiva tai ohut limakalvo. Limakalvokuivuus on melko yleistä erilaisissa elämäntilanteissa, esim. synnytyksen jälkeen ja vaihdevuosiaikana. Ehkäisypillerit voivat kuivattaa limakalvoja ja jotkut muutkin lääkkeet voivat tätä aiheuttaa. Yhteistä näissä tilanteissa on estrogeenin puute ja yleinen toimiva hoito onkin paikallisestrogeeni. Hormonittomiakin kosteuttavia vaihtoehtoja on markkinoilla paljon. Kuiva limakalvo kannattaa ehdottomasti hoitaa, sillä penetraatiokipujen lisäksi se voi altistaa myös tiheävirtsaisuuteen tai virtsankarkailuun ja mahdollisuus emätin- tai virtsatietulehduksille kasvaa.


Toinen mahdollinen kipujen aiheuttaja on lantionpohjan alueen arvet. Arvet voivat olla peräisin synnytysvaurioista, välilihan leikkauksesta (episiotomia) tai muista lantion alueen operaatioista. Jos siis kärsit penetraatiokivuista tai muista lantion alueen kivuista ja tiedät, että sinulla on lantionpohjan arpia, niin kannattaa arpiin kiinnittää erityistä huomiota! Arpia voi itse tunnustella ja hieroa, tai jos tämä tuntuu vaikealta, niin lantionpohjan fysioterapiasta saa tähän apua.


Hyvin usein yhdyntäkipuihin liittyy tavalla tai toisella lantionpohjan ylijännitys. Lantionpohjan ylijännitys yksinkertaistettuna tarkoittaa tilaa, jossa lantionpohjan lihasten jännitystaso on korkeampi, kuin toiminnan kannalta olisi tarpeen. Ylijännitys voi aiheuttaa kipua, mutta toisaalta myös kipu ylijännitystä. Vaikka ylijännitykselle ei olekaan yhtä selkeää aiheuttajaa, niin altistavia tekijöitä on useita. Altistavia tekijöitä ovat esim. vatsan jatkuva sisään vetäminen, pissan tai ulosteen jatkuva pidättäminen, kipu sekä traumat. Epäilemättä myös kireän lantionpohjan ihannointi esim. mediassa altistaa lantionpohjan jatkuvalle jännittämiselle ja tätä kautta ylijännitykselle. Sivuhuomiona, kireää lantionpohjaa ei ole syytä ihannoida, vaan joustavaa, rentoa ja reagoivaa lantionpohjaa! Tiettyjen, voimakasta kehon kannattelua ja jännitystä vaativien lajien harrastajilla ylijännitystä tavataan keskimääräistä useammin. Näitä lajeja ovat esim. voimistelu tai tanssi.


Ylijännitys voi aiheuttaa penetraatiokipujen lisäksi myös monia muita oireita, esim. rakon tyhjennyshaasteita, virtsankarkailua tai ulostamisvaikeuksia. Kipua voi tuntua lantionpohjan lisäksi myös alaselässä, vatsassa ja sisäreisissä asti ja se voi tuntua penetraation ohella myös kovalla alustalla istuessa, virtsatessa tai penetraation jälkeen.


Ylijännityksen hoitoon ei ole yhtä oikeaa tietä. Lantionpohjaa voidaan pyrkiä rentouttamaan esim. hieromalla tai erilaisilla rentouttavilla harjoitteilla, mutta lantionpohjan mekaaninen rentoutus on vain yksi osa ylijännitystilan purkamista. Usein ylijännitykseen liittyy myös henkistä kuormittuneisuutta, stressiä tai esim. traumataustaa ja kierrokset voivat olla korkealla. Näiden tilanteiden purkaminen ja mahdollisen hermostollisen ylivireyden laskeminen ovat tärkeässä osassa lantionpohjan jännitystilan laskemisessa. Lantionpohjan lisäksi jännitystä havaitaan usein myös muualla kehossa, esim. vatsan, rintakehän, niskan tai purentalihaksiston alueella. Ylijännityksen hoito on siis kokonaisvaltaista.


Myös erilaiset vulvan tai emättimen tulehdukset voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja ja nämä kannattaa poissulkea lääkärin vastaanotolla. Lisäksi vulvodynia ja endometrioosi ovat mahdollisia kipujen aiheuttajia. Näihin liittyy monesti myös lantionpohjan ylijännitys.


Jos seksi sattuu, ensimmäisenä kannattaa siis lähteä selvittämään kipujen syytä. Jos kipujen aiheuttajaa on vaikea keksiä itse, niin esim. gynekologin luota asiaan saa varmasti vastauksia. Kun syyllinen on saatu selville, niin kipuihin voidaan lähes aina vaikuttaa! Gynekologin vastaanotolla voidaan poissulkea ja hakea hoitoa esim. tulehduksellisiin syihin. Limakalvon hoidossa osaa opastaa niin gynekologi, lantionpohjan fysioterapeutti, kuin apteekkihenkilökuntakin. Ylijännityksessä tai arpien aiheuttamassa kivussa lantionpohjan fysioterapiasta on usein suuri hyöty! Jos siis koet yhdyntäkipuja, niin ethän jää kipujesi kanssa yksin <3


Iida Viitanen

Lantionpohjan fysioterapeutti

IG: @fysioiida

www.suhkmama.fi


80 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page