top of page
  • Writer's picturePasi

Heli Järvinen - Seksuaalisuus ja luontoyhteys

Tämän tekstin on kirjoittanut Heli Järvinen, seksuaalivalmentaja ja ekokosmetologi. Voit lukea lisää Helistä hänen esittelysivultaan.


Heli Järvinen, ekokosmetologi ja seksuaalivalmentaja
Heli Järvinen

Seksuaalisuus

Yleinen käsitys seksuaalisuudesta on melko suppea. Media on omalla tavallaan ja tyylillään tuonut esille paljonkin seksuaalisuuteen liittyviä asioita ja käsitteitä. Jos mietitään seksuaalisuuden syvintä olemusta, niin se pitääkin oikeastaan kaiken sisällään. Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä läpi koko elämän. Seksuaalisuus ei ole pelkästään seksiin liittyviä asioita, kuten se usein mielletään. Seksuaalisuus on iso osa minuutta ja siihen liittyy vahvasti käsitys itsestämme.


Tänä päivänä, somen ja kaikkien muiden medioiden myötä kaiken kaikkiaan meidän energioitamme häiritään monella eri tapaa. Helposti ajaudumme selaamaan somea ja uppoudumme sen vietäväksi, olemme riippuvaisia mediasta. Myös valtamedian uutistulvaan on kovin moni koukussa. Kaiken tämän sijaan tarvitsisimme kipeästi sitä, että ajautuisimme oman itsen ja seksuaalisuutemme syövereihin ja vietäväksi.


Luontoyhteys ja läsnäolo

Luonnosta kaikki lähtee ja kaikki sinne lopulta päätyy. Jo perinteisestikin luontoon on menty purkamaan tunteita. Moni nyky ihminenkin kokee helpotusta tai merkittävää hyvää oloa luonnossa liikkumisen jälkeen. Luonto opettaa meille tunteiden käsittelyn lisäksi myös mm. läsnäoloa, kiitollisuutta elämää kohtaan ja auttaa löytämään yhteyden itseen ja omaan voimaan. Itsetuntemuksella on suuri merkitys koko minäkuvaan ja seksuaalisuuteemme. Luonto vahvistaa meidän intuitiota ja omaa voimaa.


Toisinaan vaikuttaa sille, että nykymaailmassa kovin monet ihmiset on erkaantunut luonnosta. Elämme sekä fyysisesti että henkisesti hyvin steriilissä maailmassa ja ympäristössä. Usealta on yhteys luontoon kadonnut tai sitä ei ole koskaan ollutkaan. Tätä ei tietenkään tule yleistää. Tosi on se, että asuminen keskittyy kaupunkikeskuksiin ja lähiöihin. Maaseutua koetetaan väkisin ajaa alas. Toisaalta on heitäkin, jotka ovat tehneet ihan käänteisen ratkaisun ja muuttanut kaupungeista maalle tai metsään, luonnon helmaan asumaan. Kyllä kaupunkilainenkin voi vaalia luontoyhteyttään kohtuu helposti, ainakin Suomessa. Kannattaa etsiä vaikka pieni pala metsää tai jokin luonnon tila missä käydä maadoittumassa. Monissa kaupungeissakin se onnistuu. Yleensä joka kaupungista Suomessa löytyy jompaa kumpaa: vettä tai metsää.


Läsnäolo itselle tai toiselle saattaa saattaa olla hyvinkin vierasta nykyihmiselle. Onneksi tämän ovat monet huomanneet ja tietoisesti opettelevat läsnäoloa. Ilman läsnäoloa emme saa seksuaalisuuttamme tai itseämme täyteen potentiaaliin. Läsnäolevassa kehossa on helppoa tuntea nautintoa. Läsnäolo auttaa myös olemaan seksissä läsnä ja nostaa kokemuksen aivan uudelle tasolle. Oli seksi sitten itsen, toisen henkilön tai henkilöiden kanssa.


Luontoyhteyden tai läsnäolon löytämiseen ei ole olemassa mitään taikakeinoja tai -sanoja. Pienin askelin voi kokeilla luonnossa oloa menemällä lähellä olevaan metsään tai jonkin vesistön äärelle. Tunnustella luonnossa olevia asioita, kiviä, kasvillisuutta, puita ja ihan kaikkea. Luontokappaleet ei mieti miksi joku on jotakin tiettyä sukupuolta tai vaikkapa puu ei mieti, että miltä hänen runkonsa näyttää. Puu keskittyy olemiseen, kasvamiseen ja maassa pysymiseen. Se on maadoittunut. Tämän myötä ihmisellekin tulee usein metsässä maadoittunut ja hyvä fiilis. Ei siis ole yhtään hölmöä käydä nojailemassa puihin, jos ei ihan heti puiden halailuun lähde. Metsässä on myös rauhoittava ja maadoittava energia, koska luonnossa on kaikki juuri niin, kuten pitääkin. Luonto elää ja ottaa vastaan kaiken sen mukaan mitä tulee. Luonto myös puhdistuu ja uudistuu jatkuvasti. Luonto päästää irti kaikesta turhasta ja ylimääräisestä syksyllä ja keväällä taas puhkeaa uuteen eloon. Luonnossa on kaikki.


Luontoyhteys, auringonlasku naku-uinti

Ihmisen olisi hyvä elää samassa rytmissä luonnon kanssa. Tämä tarkoittaisi sitä, että syksyllä alamme kääntymään sisäänpäin ja syvimmän kaamoksen kohdalla olisimme lähes täysin omissa oloissamme ja tutkisimme itseämme ja sisintämme. Toki valoisan aikaan kannattaa liikkua luonnossa talvella ja kaamosaikaan myös. Tällä sisäänpäin kääntymisellä tarkoitan enemmänkin sellaista itsetutkiskelua ja rauhoittumista sen sijaan, että loppuvuodesta alamme yleisesti ottaen ryntäilemään kahta kauheammin, koska joulu ja kaikki muutkin härdellit. Ei siis ole ollenkaan vääränlainen tai epänormaali tunne, jos tuntuu siltä, että marraskuussa tarttis vaan painella talviunille. Yhteiskuntamme ja järjestelmämme tulisi ymmärtää myös tämä luonnon rytmi, että jokaisen meistä tarvitsisi hieman höllätä. Järjestelmämme normit vie meitä helposti etäämmälle luonnosta.


Luonnon meditatiivinen, parantava ja palauttava voima on huikea. Sen lisäksi luonto antaa meille ravintoa, metsien ja luonnon vesien hyödylliset mikrobit on erittäin tärkeitä meidän mikrobiomille eli meidän kehon omalle bakteerikannalle. Miten mikrobit sitten liittyy kaikkeen tähän ja seksuaalisuuteen? Otetaan nyt vaikka iho esimerkiksi. Iho on suurin elimemme ja jos se ei ole kunnossa, niin sillä on erittäin suuri vaikutus minäkuvaamme, hyvinvointiimme ja sitä kautta myös seksuaalisuuteen. Koko meidän hyvinvointi vaikuttaa seksuaalisuuteemme ja toisinpäin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mikrobiomimme hyvinvointi on elintärkeää terveytemme ja vastustuskyvyn kannalta. Mikrobeista tai mikrobiomista riittäisi paljon asiaa. Jääköön se toiseen kertaan.


luminen luonto, järvimaisema jäätä sula vesi

Mitä lähemmäksi pääsemme luontoa kaikessa elämässämme, niin sitä paremmin voimme. Tämä tarkoittaa yleensä monen elämän osa-alueen muuttamista luonnollisempaan suuntaan. Ruoan, kosmetiikan, mahdollisesti vaatteiden ja muidenkin tarvikkeiden vaihtamista luonnonmukaisempaan vaihtoehtoon. Kaikkea ei toki voi eikä myöskään kannata muuttaa kerralla, vaan pienin askelin. Muutoksen voi aloittaa vaikka aluksi ruoasta siirtymällä mahdollisimman luonnonmukaiseen ja prosessoimattomaan ruokaan. Kosmetiikka on myös luontoa ja elimistöämme vakavasti kuormittava asia. Moni ei tule edes ajatelleeksi, että hammastahnat, shampoot, dödöt ja liukkarit on myös kosmetiikkaa. Kosmetiikka ei ole pelkkää värikosmetiikkaa, joksi se usein mielletään. Tästä päästäänkin jo kaikkiin meidän jokapäiväisiin tarvikkeisiin vaikkapa seksivälineisiin. On hyvä muistaa, että useimmat seksivälineet menee meidän sisälle. On todella tärkeää ettei hankaa itseensä mitään myrkkyjä tai esineitä mistä irtoaa jotakin ei toivottua. Liukuvoiteista ja -öljyistä kannattaa ehdottomasti valita luonnonmukainen vaihtoehto.


Onneksi tietoisuus asioista lisääntyy jatkuvasti asioiden ja materiaalien haitoista ja hyödyistä. Upeita, kauniita ja ekologisia keraamisia dildoja ja tappeja löydät Valoa tunneliin verkkokaupasta: https://www.valoatunneliin.com/seksuaalihyvinvointi


Läsnäolon ja nautinnon hetkiä luontoon ja seksuaalisuuteen,


Heli Järvinen


Seksuaalineuvoja

Life Coach

Seksuaalivalmentaja

Ekokosmetologi


https://ekoeloa.fi/seksuaalineuvonta/

https://www.instagram.com/helynjuttuja/

https://www.instagram.com/ekoeloa_fi/


55 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki